עיניים (הפתחים שלנו למראות העולם החיצוני), מחלות עיניים והטיפול בהן גם במוצרים טבעיים
יוסי זילברפרב
הקדמה ועיקרון פעולת העין העין שלנו הינה איבר מתוחכם שאוסף אור ומפקס אותו במקום אחורי בעין לאזור המקולה ומאפשר לנו לראות. הקרנית (=Cornea), הינה החלק הקדמי הגלוי והשקוף של העין והיא מאפשרת לאור להיכנס לתוך העין. לקרנית 5 שכבות כשהשכבה הפנימית החד תאית אחראית לוויסות כמות כניסת והוצאת הנוזל מהקרנית ושומרת על שקיפות הקרנית, שכן יתר נוזל הקרנית גורם לבצקת הקרנית ולאבדן שקיפותה. משני צידי הקרנית, היא מחוברת לשכבה חיצונית לבנה הנקראת לובן העין או Sclera. את הקרנית ואת החומר הלבן של העין מצפה קרום שקוף הקרוי לחמית או Conjectiva שזו השכבה החיצונית.
לאחר שהאור עובר את הקרנית, הוא עובר דרך החלל המלא בנוזל שקוף ואז פוגע בקשתית (Iris), שהינה החלק הצבעוני של העין שבמרכזו חור הקרוי אישון או Pupil. ( ניתן לראות את הקשתית Iris= דרך הקרנית השקופה). גודל האישון משתנה לפי כמות האור אליה נחשפת העין. ככול שכמות האור גדולה יותר האישון מתכווץ וכך כמות האור הנכנסת לעין קטנה לרמה סבירה שבה יכולה העין לתפקד. התכווצות האישון מונעת סנוור. כאשר מחשיך האישון גדל כדי לאפשר חדירת יותר אור לעין. מערכת העצבים הפרסימפטטית מכווצת את האישון ןמערכת העצבים הסימפטטית מרחיבה את האישון. לעצב הקרניאלי מספר 3 אוקיולומוטור (Oculomotor) יש מוביל פרסימפטטי לאישון שסיביו אחראים לצמצום (היצרות) האישון. במערכת הסימפטטית האישון מתרחב במצבי דחק (Stress) בלבד.
הקשתית מורכבת משריר שמאפשר לה להתכווץ ולהתרחב ועל ידי כך הקשתית שולטת על כמות העור הנכנסת לעין ע''י שינוי גודל האישון. לאחר שהאור עובר דרך האישון, הוא עובר דרך עדשה (Lens) שקופה וגמישה ולפי דרישת העין יכולה למקד את הראיה למרחקים שונים. כמו עדשות של מצלמה גם העדשה של העין מפקסת אור לחלק האחורי של העין. ישנה קפסולה שמחזיקה את העדשה במקום ומוחזקת למקומה בכל היקפה ע''י סיבים. הסיבים קשורים לשריר גוף העטרה הטבעתי המצוי בסמיכות לדופן העין, בכל היקפה. העדשה, בכך שהיא משנה את צורתה יכולה למקד אור על הרשתית (Retina). לצורך התמקדות העין בעצמים קרובים, העדשה הופכת לעבה בזכות שריר קטן המכונה – 'השריר הרסני המתכווץ'. לצורך התמקדות בעצמים רחוקים, אותו שריר מתרפה והעדשה נעשית דקה וחלשה יותר.
החלק האחורי של העין
לאחר שהאור פגע בעדשה ולפני שהוא מגיע לחלק האחורי של העין הוא עובר דרך חומר שקוף שנקרא: Vitreaus. החלק האחורי של העין נקרא רשתית (Retina) והרשתית משנה סיגנלים של אור לסיגנלים חשמליים. סיגנלים חשמליים אלה נשלחים דרך העצב האופטי (Optic Nerve) למוח שמתרגם סיגנלים אלה לתמונות שאנחנו רואים.
הכתם הצהוב (Macula Lutea) הינו החלק הרגיש ביותר של הרשתית, שבו הצפיפות הגדולה ביותר של קצות עצבים וממוקמת קצת לטרלית לדיסק האופטי (במרכז הרשתית מול האישון) איזור המאפשר ראייה מרכזית הטובה ביותר כלומר אחראי לחדות הראיה ומאפשר להפוך תמונה עם רזולוציה גבוהה. שאר שטח הרשתית אחראי לקליטת שדה הראיה.
הכתם העיוור הינו איזור שאם אור פוגע בו, אין תרגום של סיגנלים של אור לסיגנלים חשמליים. מהכתם העיוור יוצא העצב האופטי (Optic Nerve). העצב האופטי הוא עצב קרניאלי מספר 2 אשר מעביר אותות חשמליים למרכז הראיה במוח אשר נמצא בחלקו האחורי באונה באוקסיפיטלית.
החלק הקדמי של העין מחולק לעוד שני חלקים, כל חלק נקרא לשכה והקשתית מפרידה ביניהם.
הנוזל השקוף נוצר בלשכה האחורית (לפני העדשות) בזיזים העדינים על פני שריר גוף העטרה זורם לאיטו ונספג בלשכה קדמית ב- זווית העין. תפקיד הנוזל הוא לספק מזון לעדשה ולקרנית, האיברים השקופים היחידים בעין, שכן אין בהם כלי דם המזינים אותם. שיווי המשקל בין כניסת הנוזל ליציאתו קובע את הלחץ בתוך העין. לחץ נורמלי הוא בין 10-20 מ"מ כספית.
במידה ואין ספיגה טובה נוצרת גלאוקומה. גלאוקומה – מצב בו הנוזל לא נספג טוב, מצטבר וגורם ללחץ על עצב הראיה (Optic Nerve). הלשכה הקדמית ממוקמת מקדימה לקשתית (Iris), והלשכה האחורית מאחורי הקשתית.
תוכן העין מלא בזגוגית, מעין ג'ל השומר על צורת העין.
שרירי העין לגלגלי העין יש יכולת תנועה במרחב: למעלה, למטה, לצדדים, ולכיווני האלכסון. יכולת זו אפשרית אודות לקבוצות שרירים "מניעי גלגל העין". שתי העיניים פועלות ביחד. שרירים אלו מעוצבבים ע''י עצבים קרניאליים: עצב מספר 3 הנקרא - אוקיולומוטור (Oculomotor) המעצבב 4 שרירים המניעים את העין כלפי מעלה והמניעים כלפי מטה והמניעים את העין לכיוון האף ולכיוון תחתון אלכסון לכיוון האף, עצב קרניאלי מספר 4 הנקרא – טרוכלייאר (Trochlear) המעצבב את השריר המלוכסן העליון לכיוון חוץ ועצב קרניאלי מספר 6 הנקרא – אבדוסנס (Abducens) המעצבב את השריר הישר החיצוני המושך את גלגל העין הצידה כלפי חוץ. עצבים קרניאליים אלו מחוברים למוח ומקבלים את ההוראות ישירות ממנו לקבוצות השרירים הללו. הפעולה מאוד מורכבת ואם שריר אחד אינו פועל כתקנו או מקבל הוראות שגויות מהמוח, תיגרם פזילה והאדם עלול לסבול מכפילות ראיה.
עפעפיים, בלוטת הדמעות וריסים עפעפיים - הם האיבר המגן על העין. מטרת העפעוף לשמור על רטיבות הקרנית. העין מוגנת כל הזמן ע''י שכבה דקה של דמעות (להבדיל משטף דמעות כגון בכי). יובש הקרנית יגרום לנזק בקרנית ולאיבוד שקיפותה. בעת שינה העין סגורה, כדי לשמור על רטיבות, פרט למים בדמעות יש גם מרכיבים שומניים החיוניים מאוד לשמירת הקרנית. כאשר שכבת הדמעות נפגמת ירגיש האדם חול וצריבה. אם חלקיקים גדולים של הקרנית גלויים ללא עפעוף וללא שכבת דמעות מגנה, הקרנית לא תתפקד ותאבד את שקיפותה, במקרים קיצוניים עד לעיוורון.
בלוטת הדמעות – ממוקמת בחלק הפנימי של העפעף העליון. הדמעות הנוצרות בבלוטת הדמעות מנוקזות אל צינור ניקוז הממוקם בשוליים הפנימיים של העפעף העליון והתחתון, צינור הניקוז מנקז את הדמעות אל האף. ריסים – על העפעפיים מצויים הריסים, שתפקידם הוא למנוע כניסת גופים לא רצויים לעין, מלמעלה זהו גם תפקידן של הגבות.
ארובת העין העין ממוקמת בתוך מבנה שנקרה ארובת העין. היא מוגנת היטב מכל הצדדים, מלבד חלקה הקדמי החשוף. רוב העיניים ממוקמות במצב שקוע מעט כדי שתהיה להן הגנה מלפנים על ידי המבנה הגרמי של ארובת העין.
העין היא איבר מורכב מאוד הן מבחינת המערכת האופטית והן מבחינת המערכת העצבית שלה. ישנן הרבה מחלות עיניים הנובעות מסיבות שונות. העיקריות והנפוצות מביניהן:
מחלות רישתית (Retina Diseas) : חורים ברישתית, קרע ברישתית, היפרדות רשתית, ניוון, בעיות עקב פגיעה בכלי דם נפוץ יותר בחולים סוכרתיים - רתינופתיה סוכרתית. רוצים לדעת על מחלות קרנית ורשתית? - להקליק כאן
אובאיטיס (Uveitis) - דלקת בנוזלי העין בענביה, מחלה אוטואימונית. במידה ואינה מטופלת כראוי ובזמן עלולה לגרום להדרדרות הראיה ואף לעיוורון. רוצים לדעת על אובאיטיס? - להקליק כאן
עם פורמולות סיניות מדור שלישי של קונצרן פוהו (FOHOW) הטיפול בבריאות העין יעיל ביותר:
פוהו אורל ליקואיד (F001) - פורמולה סינית מדור שלישי, עשויה לעצור הדרדרות בעכירות עדשת העין ולמנוע קטרקט ואף יכולה לטפל בקטרקט התחלתי. פורמולה זו עשויה לטפל בהצלחה גם במחלת גלאוקומה. ישנן עדויות מצויינות.
השימוש בפורמולה יעיל מאוד לקראת ניתוחי עיניים אם חייבים לעבור! על מנת להחלים ביתר קלות. עשויה למנוע תופעות לוואי אחרי ניתוחי רשתית (כמו ראיית ערפל קל). ישנן עדויות מצויינות.
כמוסות לינצ'י (F003) - פורמולה סינית מדור שלישי , משפרות את הראיה, אם הבעיה נובעת ממקור עצבי במיוחד בגיל הזהב.